Friday, March 18, 2011

Fusie


Sinds 1 januari 2011 is DED, de organisatie die mij in dienst nam, met 2 andere organisaties gefusioneerd tot GIZ. GTZ, DED en Inwent waren alle drie Duitse overheidsorganisaties, die vanuit verschillende perspectieven actief waren in de internationale samenwerking. 

GTZ - Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit - was de organisatie met het meeste geld en mensen, en gebruikte deze voor uitgebreide programma's en projecten; meestal op meso- en macrolevel. De structuur van deze programma's is zeer strak en tot in de details uitgewerkt, waardoor het voor iedereen duidelijk is wat er op welke manier bereikt (zou) moet(en) worden.

DED - Deutsche Entwicklungsdienst - was bekend als de organisatie die, met beperkte middelen maar grote inzet, specialisten uitstuurde om op microlevel organisaties bij te staan. Hoewel er een jobomschrijving is, is er grote flexibiliteit in de invulling van de taak van de specialist. Dit kan onduidelijkheid in de hand werken, maar laat ook toe om gemakkelijker op nieuwe noden van de partner in te spelen.

Inwent - Internationale Weiterbildung und Entwicklung - focuste zich voornamelijk op capacity building, het trainen van mensen en organisaties opdat ze hun taken succesvol zouden kunnen uitoefenen.

De fusie tot GIZDeutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - maakt dat ik nu zo een 17,000 collega's heb, verspreid over meer dan 130 landen. Echter, tot nu toe is de fusie weinig meer dan een paar handtekeningen, en de naams- en logoverandering. De individuele organisaties hebben nog elk hun eigen personeel, eigen programma's en eigen funding (mijn contract bijvoorbeeld is nog steeds met de DED). Aangezien de verschillende organisaties akkoorden sloten met de partnerlanden, is de fusie niet zo vanzelfsprekend. Handtekeningen, naam- en logoverandering waren dan ook niet meer dan de eerste stap. In de loop van de volgende jaren moeten ook de verschillende programma's samengevoegd, de - nu nog steeds per organisatie afzonderlijke - representaties in de partnerlanden samengesmolten en de financiering verenigd worden. Dat dit niet zonder slag of stoot en met de nodige fricties gepaard gaat, mag duidelijk zijn - er zijn genoeg mensen die voor hun job vrezen, en vele anderen weten niet of en hoelang hun programma nog zal lopen. 

Voor mij - de fusie was bekend toen ik mijn contract tekende - brengt de nieuwe organisatie vooral nieuwe mogelijkheden. Ex-GTZ werkt namelijk ook samen met 'mijn' stadsbesturen van Gondola en Gorongosa. Het team dat werkzaam is in (onder andere) Gondola (provincie Manica) werkt vanuit Chimoio, en heeft al vroegere samenwerkingservaringen met ex-DED. Het team dat (onder andere) in Gorongosa (provincie Sofala) werkt, heeft echter hun kantoor in Beira. Samenwerking met ex-DED is nieuw. Hoog tijd dus om er eens langs te gaan om de activiteiten op elkaar af te stemmen!

1 comment:

  1. In Butare (Rwanda) was DED zichtbaar en daardoor eigenlijk ook de enige die ik kende. Maar als ik het goed begrijp, zal ook ginds op termijn DED vervangen worden door GIZ...
    Jullie samenvoeging is ongetwijfeld een heuse onderneming als ik terugdenk aan de zaken die in mijn BTC-project moesten veranderen louter omdat ze van logo veranderden...
    Groetjes en hou je goed!

    ReplyDelete