Ik ga tegenwoordig wel vaker naar het Ministry of Finance voor mijn lunch, samen met collega's. Ze serveren daar het typische Oegandese 'buffet': al het eten staat klaar in grote opgewarmde metalen bakken (type Kerstmis bij de Keunenfamilie in het Cultureel Centrum), waar je dan een keuze uit kan maken.
Eerst bestel en betaal je aan de kassa. Keuze is meestal uit: vis, kip (in een waterig sausje), gegrilde kip, liver, groenten of verse bonen. Met je bonnetje ga je dan naar het buffet (zo een 1,5m verder), waar je je bonnetje weer afgeeft. Je kiest (naar gelang de beschikbaarheid) 3 van de volgende items: matooke (speciale bananenpuree), rijst, pompoen, zoete aardappelen, 'irish potatoes' (onze gewone aardappeltjes), spaghetti (zonder saus), posho (maismeel vermengd met wat water), casava, ... Vervolgens krijg je nog op je bord wat je ervoor gekozen hebt; in het geval van groenten is dat meestal: een portie bonen (van die bruine ronde), g-nut sauce (afkorting van groundnutsauce = pindasaus met een paars kleurtje) en nog wat spinazie-achtige groentjes. Een lekker glaasje vers geperst passievruchtensap maakt het een best wel te verteren maaltijd.
En: het is te betalen, zodat ik samen met mijn collega's kan gaan eten; én er zijn geen urenlange wachttijden zoals dat hier wel vaker voorkomt als je naar een bestel-van-het-menu-cafeetje gaat.
Maar dus de onsmakelijke ontdekking die ik enkele dagen geleden deed: degenen die het eten klaarmaken opereren onder de prachtige naam "Kaka Catering Services" :)
Papa en ik proberen het Oegandese eten uit in Hoima (17/05/08)
No comments:
Post a Comment