Wednesday, September 22, 2010

Mozambique & ik

We zijn blij u te kunnen meedelen dat de partnerorganisatie in Mozambique uw kandidatuurstelling heeft goedgekeurd - aldus de contactpersoon bij mijn toekomstige werkgever, DED. Joepie! Maar wanneer, waar en voor wie ga ik wat juist doen?

Wie/wat is DED?
DED, dat is de Duitse Ontwikkelingsdienst. Het voert in opdracht van het Duitse Ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling projecten en programma's uit in ontwikkelingslanden. Vergelijkbaar dus met mijn vorige werkgever, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, BTC. Behalve dan dat DED niet het enige agentschap is dat overheidsopdrachten uitvoert. Er zijn ook nog GTZ (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit), KfW (de Duitse Ontwikkelingsbank), InWEnt (Internationalen Weiterbildung und Entwicklung) en CIM (Centre for International Migration and Development). Nochtans gaat dat binnenkort veranderen, wanneer DED, GTZ en InWEnt zullen samensmelten. Ook: waar BTC samenwerkt met 18 partnerlanden, zijn dat er voor DED maar liefst 47. Zowel België als Duitsland werken samen met Mozambique.


Waar ga ik naartoe?
Mozambique, een land in zuidelijk Afrika, dat grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Swaziland. Aan de andere kant van de Straat van Mozambique in de Stille Oceaan ligt ook Madagascar.  België zou wel 26x in Mozambique passen, het Verenigd Koninkrijk meer dan 3x, en het is net iets groter dan de staat Texas. Ook bevolkingsgewijs komt Mozambique sterk overeen met Texas - geschat op meer dan 21 miljoen inwoners in 2009. 

Mozambique was tot 1975 een Portugese kolonie, en de officiële taal is Portugees. Daarnaast worden ook vele Bantu-talen gesproken (ook het Luganda dat ik in Oeganda leerde is een Bantu-taal - benieuwd of ik overeenkomsten zal kunnen vinden?!).

In het Human Development Report van 2009 van de Verenigde Naties staat Mozambique met een score van 0,402 op een bedroevende 172e plaats op 182 landen opgenomen in de lijst. Cijfers uit hetzelfde rapport geven evenmin een optimistisch beeld: een levensverwachting van 47,8 jaar; een alfabetiseringsgraad van slechts 44,4%, 90% van de bevolking die leeft van minder dan 2$ per dag, een explosieve bevolkingsgroei met gemiddeld 5,1 kinderen per vrouw, en volgens UNAIDS zo een 1,5 miljoen mensen met besmet met HIV. Hoopvoller zijn de redelijk stabiele politieke situatie en de steile economische groei.

Ikzelf zal niet in de hoofdstad Maputo - in het zuiden van het land - werken, maar vanuit Chimoio, hoofdstad van de provincie Manica, in het centrum van Mozambique. Chimoio ligt ongeveer 1100 km van Maputo verwijderd, op zo een 100 km van de Zimbabwaanse grens. Het telt bijna 239 000 inwoners, vergelijkbaar met het inwonersaantal van Gent, Porto, Plymouth, Aken of Lubbock (Texas). 

Wat ga ik daar doen?
Jobomschrijvingen in vacatures stroken niet altijd met de realiteit, maar aangezien het alles is wat ik voorlopig weet, toch het volgende uit die jobomschrijving: als Beraterin im Bereich Stadt- und Raumplanung zal ik meewerken aan:
  • De ontwikkeling en implementatie van een systeem van stedelijke planning en vernieuwing
  • De ontwikkeling van een vereenvoudigd kadaster
  • Het ondersteunen van de opleiding van lokale technici in de gemeenten

Wanneer vertrek ik?
Nog even geduld. De planning ziet er als volgt uit:
  • 18 oktober - 17 december: opleiding in Bad Honnef (dicht bij Bonn) in Duitsland.
  • 18 december - 2 januari: tijd om in België Kerst en Nieuw te vieren
  • 3 januari: Afreis naar Mozambique
  • 4 januari - 31 januari: Voorbereiding in Mozambique
  • Vanaf 1 februari: Beraterin im Bereich Stadt- und Raumplanung in Chimoio
Ik ben erg blij met de uitgebreide opleiding die DED voorziet. Een mens kan toch geluk hebben in het leven...

3 comments:

  1. Wowowowowoow! So exciting. I cannot wait to come a visit you. xo

    ReplyDelete
  2. Oooooooooooohhhh...

    De kogel is door de kerk.... spannend was me dat! We hebben ons er ondertussen wel helemaal bij neergelegd dat "een jobke in
    België" niet jouw ding is dus het klinkt echt eindeloos super om dit allemaal te lezen!

    Vanaf nu: NOG meer "hits" vanuit Zonhoven dus.....

    We zullen je missen (maar voorlopig gaan we je overrompelen met bezoekjes) en uiteraard geven we je GEEN ongelijk... Het weerbericht voor Chimoio alleen al...om eindeloos bij weg te dromen!!! Hopelijk is dat met je job eveneens het geval!!!

    Bedankt voor de leuke uitstap met de kids!!!!

    Dikke kus

    ReplyDelete
  3. Waw Els! Het is je weer gelukt!
    Super... x

    ReplyDelete