Sunday, November 6, 2011

Veldwerk

Zowel in Gondola als in Gorongosa hebben we recent veldwerk gedaan om een inventarisatie van de bestaande toestand te maken. Daarvoor gebruikten we de nieuwe GPS die we met fondsen van GIZ (mijn werkgever) aankochten. Handig meegenomen: zo deden we nuttig werk én training in het gebruik van de GPS tegelijkertijd. Ook was het een goede manier om aan te leren hoe we de gemeten coördinaten in GIS (computerprogramma voor het maken van kaarten) konden inbrengen.

De nieuw aangekochte GPS


In Gorongosa brachten we de 7 nieuwe waterpompen die momenteel worden geplaatst in kaart. Het idee is om op termijn alle waterpompen te identificeren en op de kaart aan te duiden, daarbij een aanduiding gevend in welke toestand de pomp zich bevindt (gepland, in opbouw, funcionerend, kapot, etc.) en met al deze gegevens te analiseren in welke gebieden er nog nieuwe gepland moeten worden. 

Coördinaten van de waterpompen opnemen met Adelino

In Gondola had Valdívio het idee om de vuilnisroutes in kaart te brengen. Alzo reden we de routes af, en namen coördinaten van toegelaten vuilnishopen. De mensen laten hun vuilnis namelijk meestal achter op een min of meer afgesproken plek. Ons idee was om te kijken welke op een acceptable plek lagen, en die de tractor dus zou komen oppikken, en welke niet acceptabel waren - bv. te dicht bij een huis, een watervoorziening, belemmerend voor het verkeer - en daar een plakkaat aanbrengen met de mededeling dat er niet langer vuilnis gestort mag worden. Het is natuurlijk nog steeds niet ideaal dat overal langs de weg vuilnishopen open en bloot liggen, maar toch al een verbetering als het enkel daar zou zijn waar de hinder niet te groot is. We gaven de coördinaten in de computer in en tekenden er ook de bestaande tractorroutes bij (bij gebrek aan vuilniswagen haalt een tractor met aanhangwagen het vuil op). Met deze gegevens (idealiter ook met een aanduiding van de hoeveelheid afval per tijdseenheid) kunnen we analiseren hoe we de routes kunnen optimaliseren en misschien verder uitbreiden - voorlopig wordt enkel in het centrum vuilnis opgehaald.

Coördinaten opnemen in Gondola

Het was een warme dag! Waar we konden, namen 
we dan ook ZO de coördenaten =)

[Beetje schrik dat de "geen afval" (hopelijk zonder 
schrijfvauten) -plakkaten er na een tijdje zó gaan 
uitzien, maar het is het proberen waard] 

2 comments:

  1. mooi werk Els!!doe zo verder,dikke kus van ons

    ReplyDelete
  2. Els, een HEEEEEELE DiKKE PROFICIAT met je verjaardag :-)!!!! De 29ste nog wel, hip hoi!!
    Drie dikke kussen!!!! Geniet van jouw dag, ik zal er ene op je drinken (wel een koffietje waarschijnlijk.... :-P)!
    Ik mis je! stuur je me je mozambikaans gee-es-em-nummer nog eens door?
    Vele groeten en verjaardagsplezier vanuit Hasselt!!!
    Ruth

    ReplyDelete