Sunday, August 12, 2012

De jas

Ter vergelijking:

In Europa dragen we een jas, aangepast aan de seizoenen, die we aandoen als we naar buiten gaan en uitdoen als we terug binnenkomen.

In Mozambique zijn jassen in het algemeen "calamidades" (oorspronkelijk: items geschonken aan slachtoffers van calamidades - portugees voor natuurrampen; nu synoniem voor tweedehandskleren), en vind je ze dus in alle maten, vormen, soorten en kleuren - tussenseizoensjas, michelin-jas, bontkraag, werkjas met het merk van de winkel nog op, fleece-trui, trainingsjasje, leren jekker, etc. Je draagt ze als extra laag, waar en wanneer het koud is. En dat is, hier in de Mozambikaanse winter, 's avonds als het donker is en overdag binnen in de gebouwen. De jas is eerder een extra laag, en wordt dus zéker niet uitgedaan binnen - integendeel: overdag is het, wanneer de zon schijnt, buiten zalig warm, binnen en in de schaduw daarentegen verrassend fris (als in: koud!). 

Zo kan je dus de nieuwe expats herkennen: degenen die hun jas uitdoen als ze ergens binnenkomen =)

1 comment:

  1. hello Els,misschien een goed idee om de calamidades stilaan in te voeren bij ons ,gezien de opwarming van de aarde!!!en de toenemende airco!!!en ik vind ze erg leuk daarenboven!!!veel groetjes uit Londen dat stilaan aan het leeglopen is na de fantastische veertiendaagse spelen!dikke kus
    tanta Chris

    ReplyDelete