Het is iets dat me sinds het begin van de coronacrisis intrigeert: hoe komt het dat Afrika grotendeels aan corona ontsnapt? Ik heb er nog steeds geen antwoord op. Er zijn nochtans genoeg mogelijke hypotheses:
- Afrika ontsnapt er helemaal niet aan, er wordt gewoon veel minder getest (maar: vooralsnog lijken de ziekenhuizen het aan te kunnen, zelfs terwijl de capaciteit veel minder is dan in Europa)
- Het klimaat in Afrika is gunstiger want veel warmer (maar: Brazilië?)
- Afrika is minder geglobaliseerd, dus er was/is minder instroom van potentieel corona-positieve reizigers (maar: binnen Afrika wordt er wel degelijk heel wat gereisd, dus eens het virus "binnen" is - en dat is het - zou dat minder uitmaken)
- Afrika was succesvoller in zijn lockdowns: een collega die tijdens de eerste lockdown in Rwanda woonde, vertelde hoe strikt het was: Je mocht absoluut niet op straat behalve 1x per week om boodschappen te doen. Wie betrapt werd op een andere activiteit en/of een kleine omweg naar huis, werd de gevangenis in gegooid. Er werden blijkbaar zelfs 2 jongens doodgeschoten omdat ze zich niet aan de regels hielden. Ook in Oeganda en Kameroen weet ik dat er strikte regels waren. Maar: die zijn (toch zeker in Kameroen) weer grotendeels afgeschaft.
- Mensen in Afrika hebben een betere weerstand want ze worden veel meer aan ziektes zoals malaria, dengue, HIV, etc. blootgesteld. Of de cynischere variant: degenen die een zwakkere weerstand hadden, zijn al aan andere ziektes gestorven...
Wat het leven hier in Kameroen betreft, is het erg ambivalent: je wordt verondersteld om bepaalde dingen wel/niet te doen, maar niemand spreekt je erop aan als je die adviezen niet volgt. En zo komt het dus dat in de gedeelde taxis (daarover waarschijnlijk later meer) sommigen wel en sommigen geen masker dragen, en anderen het dan weer onder hun kin, aan hun oor of rond hun pols hebben hangen. In winkels hebben mensen vaak geen masker aan, behalve in de 'Europese' winkels (ze hebben hier o.a. Spar en Carrefour), daar word je er zelfs op aangesproken. In sjieke hotels wordt het ook verwacht als je rondloopt; in het hotel waar ik verblijf draagt niemand een masker (het is nochtans een net hotel en zeker niet het goedkoopste, maar niet het soort hotel waar conferenties georganiseerd worden).
De afgelopen 2 weken hielp ik mee met de organisatie van 3 keer een tweedaagse training voor de councillors van de steden van de South West provincie waar we mee samenwerken. Vanwege de veiligheidssituatie nodigden we hen uit in Douala in plaats van de training ter plaatse te doen. We zetten de desinfectiegel neer aan de ingang en gaven iedereen een mondmasker per dag. In het begin hebben de meeste mensen het nog aan, maar na een tijdje gaan ze meer en meer uit. En als afscheid kreeg ik een dikke knuffel (nu ja) van een aantal mensen. Om maar te zeggen...
Om eerlijk te zijn: ik ben zelf net zo. In het begin doe ik nog mijn best, maar na een tijdje zet ik het vaak af, zeker als ik zit. Pfff... Ingewikkeld allemaal.