Tuesday, March 30, 2010

Krantenkoppen

Ik lees (of doorblader) wel bijna elke dag de Oegandese kranten. Op het kantoor hebben we de New Vision (met hoofdredactrice Els de Temmerman) en de Daily Monitor, de twee meest serieuze Engelstalige kranten. Waarbij de New Vision zogenaamd meer pro-Museveni, en de Monitor de oppositiekrant is. Er is ook nog de Engelstalige Red Pepper, maar dat is dé tabloid bij uitstek, vol met sensationele onthullingen, bloederige foto’s en het occasionele naakt. Iemand vertelde me dat de Red Pepper zóveel rechtszaken heeft lopen dat wat er vandaag geschreven wordt, waarschijnlijk pas enkele jaren later voor de rechtbank kan komen. Dus lapt de Red Pepper alle deontologische regels aan de laars – en wordt er nog voor beloond ook: Oegandezen blijken de roddels wel te lusten.


Maar dus de New Vision (NV) en de Daily Monitor (DM). Niet alleen blijf ik daarmee een beetje op de hoogte van wat er allemaal gaande is, het is ook interessant om te zien waar er in Oeganda belang aan gehecht wordt, hoe de perceptie ervan is, en hoe erover bericht wordt. En hoe redelijk gewoon nieuws in Oeganda wel erg ongewoon nieuws zou zijn in België. Een greep uit het nieuws van vandaag, 30 maart 2010.

Work at Mulago Hospital was yesterday grounded after 300 cleaners laid down their tools protesting non-payment for the past two months – DM, p. 1
Hoewel – of misschien net omdat – hun salaris waarschijnlijk niet meer is dan een paar honderdduizend shillings (Ushs. 100,000 is vandaag zo een € 36), is het voor hen onontbeerlijk. Ik veronderstel dat ook in België de mensen niet zouden kunnen lachen als hun loon al 2 maanden niet uitbetaald werd.

- 100 kings invited for Oyo’s party – DM, p. 7
Koning Oyo is een van de koningen in Oeganda. Oeganda is geen monarchie, maar onder Museveni zijn de koninkrijken (afgeschaft ten tijde van Amin) terug in ere hersteld. Stammen in Oeganda hebben elk hun eigen grondgebied, en vele hebben dus ook hun eigen koning. Ze hebben wel enkel een culturele functie, geen politieke.

- New drug initiative could shorten TB treatment period – DM, p. 5; New malaria vaccine trials begin in Lira – DM p. 8
Veel nieuws altijd over mogelijk nieuwe medicijnen, experimenten/testen voor nieuwe vaccins.

- Driving instructors need formal training – Nasasira – DM p. 8
“[…] Nasasira signed a law which makes it mandatory for every driving school instructor to have some formal training in driving,” staat er verderop in het artikel. Geen slecht idee, als je het mij vraagt.

- Another inmate tortured – DM p. 8
De gevangene is blijkbaar zó hard gefolterd dat hij verlamd is. Genoeg nieuws om de krant te halen, maar het duidt anderzijds ook aan dat geweld in de gevangenissen (en bij de politie) zo ingeburgerd is, dat een dergelijk incident mogelijk is. De reden voor de foltering? De gevangene werd betrapt toen hij een liefdesbrief voor de dochter van een van de bewakers aan het opeten was.

- Family support the flower in Juliet Musoke’s heart – DM p. 20
Niet dadelijk een titel die je in een serieuze krant zou verwachten, en al helemaal niet in in het ‘Business Power’-deel. Verzachtende omstandigheid: het gaat over een vrouw in de bloemen-business.

- Former ministers clash at function over sectarianism – NV p. 5
Vuile was over twee ministers die elkaar beschuldigen verschillen in religie en/of stam te gebruiken om tweedracht te zaaien. Verder in het artikel: “He also blamed Muhwezi for describing him as a frog.” Of hoe discussies vaak wel erg persoonlijk worden.

- Four-year-old kidnapped – NV p. 6
Niet de krantenkop die zo speciaal is, wel wat erachter schuil gaat. Mensen hier vrezen bij ontvoering namelijk niet zozeer voor seksueel misbruik, wél voor child sacrifice, dat het kind in kwestie (of delen ervan) gebruikt zou worden als ritueel offer. ‘Reine’ kinderen zijn het meest in trek, dus zullen ouders vaak gaatjes (laten) maken in de oren van zowel meisjes als jongens – waardoor ze niet meer rein zijn.

- Army kills 3 suspected warriors – NV p. 8
‘Warrior’, in het nederlands ‘krijger’, roept bij mij steevast beelden op van mannen in schaarse kledij, strepen verf over hun lichaam, speer of pijl en boog in de hand. Niet zeker of dat erg accuraat is...

- Residents flee from hippos – 29 maart 2010
Dit artikel (al weet ik niet in welke krant het was, aangezien ik het gisteren ‘meelas’ in de krant van mijn buur in de taxi) gaf me het idee voor deze blogpost, toen ik mijmerde over het feit dat je in België waarschijnlijk niet vaak leest over mensen die op de vlucht slaan voor wilde dieren.

Een krantenverkoopster - de meeste zitten net als deze vrouw gewoon ergens op de stoep om hun waren te verkopen

No comments:

Post a Comment