Rotterdam op zich is al erg multicultureel - volgens een van mijn collega's is het sinds dit jaar een stad met een "meerderheid aan minderheden", wat wil zeggen dat zelfs etnische Nederlanders geen absolute meerderheid (oftewel meer dan de helft) van de bevolking meer uitmaken. Meer dan de helft van de Rotterdamse inwoners is dus etnisch van niet-Nederlandse afkomst.
Op mijn werk liggen die verhoudingen nog heel wat anders: van de 125 studenten die het Master programma volgen, zijn er 2 Nederlands en nog een handjevol Europees. De rest komt vooral uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ook mijn collega's zijn erg internationaal: met Alex deel ik het enige bureau met "buren van Nederland" - hij is van Duitsland. Andere collega's met wie ik nauw samenwerk komen uit Italië, Griekenland en Bolivië. Overige landen waar collega's afkomstig van zijn, zijn Groot-Brittannië, India, Brazilië, Nigeria, Zuid-Afrika, Maleisië, Rusland, Oostenrijk, (natuurlijk ook wel) Nederland - en dan ben ik waarschijnlijk nog wel landen vergeten.
"Onze" studenten: de studenten die de specializatie gekozen hebben waar ik momenteel aan meewerk.
De bureau die ik met Alex deel, hoewel op de foto door Carlo ingepalmd aangezien hij geen vaste werkplek heeft.
Die internationale omgeving betekent ook wel dat er verschillen zijn in gewoontes, zodat iemand de volgende boodschappen in de toiletten hing:
Misschien denk je wel: wie gooit er zijn toiletpapier nu NIET in de wc, maar wegens grote kans op verstoppingen was dat bijvoorbeeld in Mozambique vaak "not done" - daar zag je net het omgekeerde bericht op een papier op de deur hangen...
Ik was eerst in de war bij deze boodschap, maar het bedoelt niet dat je de gehandicapten-wc enkel mag gebruiken om je voeten te wassen, maar vraagt dat je enkel daar je voeten wast... Belangrijk voor de moslims voordat ze bidden.
Het IHS bevindt zich trouwens op de campus van de Erasmus universiteit, op de 14e verdieping, dus met prachtig uitzicht.
Uitzicht vanop mijn bureau op een sneeuwdag
Uitzicht naar de andere kant, naar het centrum van de stad. In de verte, rechts langs het hoogste gebouw, de Erasmusbrug en de Euromast. Het water in het midden is de Nieuwe Maas (deel van de Rijn-Maasdelta).
En het beste: we kunnen
Nu dacht ik dat je je voeten moest wassen in de wc, maar ik neem aan in een wasbakje dat zich in die toilet bevind? Inderdaad, ook nog op heel veel andere plaatsen ter wereld (zoals op veel plekken in Turkije) wordt het toiletpapier ook in de vuilbak gegooid en niet in de wc omwille van verstopping. Dat plakkaat is dus wel nodig met zoveel verschillende nationaliteiten. Wij moeten dringend eens langskomen bij jouw voor een rondleiding in Rotterdam, zo'n prachtige stad! Groetjes Evie
ReplyDeleteleuk toch al die nationaliteiten samen....en dat dat kan.....geniet van de mooie stad,Els en dikke kus van ons xxx
ReplyDeletegelukkig voel je je nog een beetje vrij( qua zicht) op de 14de verdieping!! heb je geen heimwee naar het groen en de wijde wereld?
ReplyDeletegroetjes wij
Oh whow.....
ReplyDeleteWIJ willen ook graag eens komen (spioneren) door die verrekijker komen gluren!!!
Ziet er mega-cool uit vinden ze hier....en ik geef hen meer dan gelijk!!!!