Sunday, December 19, 2021

On the road: impressies Ndom-Douala

Terwijl we de heenweg over 3 dagen spreidden, was het plan om op een dag terug te reizen van Ndom tot Douala. Daarom besloten we om vroeg te vertrekken, dus om 6u zaten we al in de auto. De burgemeester had ons verteld dat er een betere weg was die niet via het stuk onverharde weg ging waar we de vorige dag waren vast komen te zitten, dus zouden we op ongeveer 3u tijd Yaounde moeten bereiken. Yaounde-Douala is nog eens 4 à 5 uur, dus in de vroege namiddag zouden we dan in Douala moeten aankomen. Zouden, want ook vandaag zat het niet helemaal mee...

Het begon nochtans goed, met deze prachtige nevel en de opkomende zon:






We deden ook een toeristische stop (om wat foto's te trekken) bij dit uitzicht over de Sanaga rivier. Die staken we nu van noord naar zuid over, om haar later bij Edea weer van zuid naar noord terug over te steken.

Op de foto niet zo heel indrukwekkend maar in het echt des te meer


Iets verderop was het lot ons iets minder goed gezind: de auto van de consultant (we reden met twee wagens maar wel tezamen) kreeg platte band. Door een scherpe steen, bleek achteraf. De reserveband was ook plat dus zat er niets anders op dan de twee kapotte banden op de auto van GIZ te laden en het dichtstbijzijnde benzinestation te zoeken. Omdat de auto behoorlijk volgeladen was met spullen voor de training, inclusief de achterbank, en om de auto van de consultant niet alleen achter te laten, gingen de chauffeurs er samen op uit en bleven de consultant en ik achter bij de auto. 


We hadden gelukkig wel een idyllisch uitzicht



En de omwonenden waren zo vriendelijk om ons een bankje te geven om op te zitten. Er was echter geen telefoonnetwerk, maar gelukkig kwamen de mannen terug voor we ons ongerust maakten.

De band was snel opgelegd en dus konden we weer verder op weg.





De buitenwijken van Yaoundé in zicht.


De consultant bleef in Yaounde dus de rest van de weg moesten we niet opletten of ze er nog bij waren. Ik trok de rest van de weg precies ook geen foto's meer. We deden lang over het stuk in Yaoundé en pas om half 3 waren we in Edea. Genesis, de chauffeur was al sinds 6u 's ochtends aan het rijden en we waren behalve de autoproblemen niet gestopt. We besloten om even uit te blazen, iets te eten en een stukje van de match tussen Kameroen en Malawi te volgen (wat Genesis gehoopt had om bij zijn thuis te doen). Hoewel wel slechts een drie kwartier stopten, kwamen we wegens file bij het binnenrijden van Douala pas om half 6 aan. Gelukkig wel nog op tijd om een gasfles te kopen zodat ik mijn nieuwe fornuis ook eindelijk in gebruik kon nemen :) En ook een mooi uur om foto's te maken, dus nog enkele impressies van Douala:






File... zucht

No comments:

Post a Comment