Sunday, July 24, 2022

Bomen waar je wielen van maakt

november 2021

Het is de allereerste keer dat ik naar Buea ga. Helaas is Ines ziek, dus is het enkel met de chauffeur. Toch een beetje spannend, want Buea is in het Zuid-Westen, en daarvoor moeten we een security clearance aanvragen op het werk (en die hebben we dus ook gekregen). Maar ook opwindend, want een nieuw gebied waar ik nog nooit geweest ben. 


We rijden door een bebost gebied. Alle bomen leunen dezelfde kant op, het ziet er vreemd uit. Ik vraag het aan de chauffeur. Waarom die bomen zo leunen, dat weet hij niet, maar het is een plantage, met ... (hij zoekt een woord maar vindt het niet) die bomen waar je wielen van maakt... Voor context: we spreken frans en dus weet ik niet of ik alles altijd wel goed versta, maar dit denk ik toch begrepen te hebben. Bomen waar je wielen van maakt? Is er een bepaalde houtsoort die goed is voor ronde voorwerpen? Waar worden de houten wielen überhaupt voor gebruikt? Ik ben in de war. 

Totdat Franck (de chauffeur) uiteindelijk toch het woord vindt: caoutchouc. Het zijn rubberbomen! Dat is heel wat logischer dan houten wielen :D En inderdaad, als je goed kijkt (sorry, enkel bewogen foto's, we zijn altijd onderweg), zie je de zwarte bakjes die de rubber opvangen, en bij sommige bomen ook de schuine groeven die gesneden worden waaruit de latex getapt wordt. Op de laatste foto zie je een gevuld bakje. 





Saturday, July 16, 2022

Aan het strand in Limbe

Eind november 2021

Het is ongeveer twee maanden na mijn aankomst in Kameroen. Dorothea, een collega van GIZ die ik in Duitsland kort heb leren kennen tijdens de cursussen die ik had als voorbereiding voor dit werk, is voor enkele dagen in Douala. Zij werkt in Garoua, in het noorden van Kameroen, en hoewel ik op dat moment erg last heb van de warmte in Douala, vertelt ze me dat het in Garoua nog vlotjes 5 à 10 graden warmer is. (Hoewel enkele collega's uit Garoua later zeggen dat dat toch heel anders is, want veel droger.)

Zullen we naar het strand gaan op zaterdag, vraagt ze. Het lijkt me een super idee. Hoewel Douala aan de kust ligt, is er niet echt een strand. De delta van de Wouri mondt uit in de zee aan Douala en rondom is er vooral mangrove en moerasland (denk ik). De typische "badplaatsen" zijn Kribi (op ongeveer 170 km van Douala) en Limbe, op ongeveer 80 km. Voor een ééndagsuitstap is de keuze dan ook snel gemaakt. Een van de chauffeurs van het programma waar ik werk ziet zo een uitstap ook wel zitten en samen met zijn vrouw vertrekken we met zijn privé-auto in de ochtend naar Limbe. Eerst gaan we naar een strand een stuk ten noorden van Limbe: Seme Beach, dat via een hotel (met toegangsprijs) te betreden is, maar dat dan ook best wat faciliteiten biedt. 

Dorothea

Antoine en zijn vrouw Celestine (de foto was erg donker en ik maakte hem lichter om hun gezichten te zien, daarom zijn de kleuren een beetje raar)

En ik was er ook :)

We veroverden een van de kiosken als onze basis

Fijn onderhouden, en met bar (zeker voor Antoine een plus - hoewel we uiteindelijk een alcoholvrij drankje kozen want dat was inbegrepen in het toegangsticket :)

Voor de watervolleybal of pedalo-liefhebbers, of zij die de zee toch niet helemaal vertrouwden

Een boom vol met vogelnestjes

Antoine bleef veilig op het strand maar Celestine, Dorothea en ik gingen de zee verkennen (niet iedereen even ver - Celestine vond kniehoog wel goed genoeg)

Met de kerstperiode op komst bouwden we een kerstboom (rechts) en sneeuwman op een eiland (linksachter)

Na een tijdje wordt het drukker aan de zee

Hoewel erg lokaal - enkel vlak voor het hotel... Deze foto is op dezelfde plaats als de vorige, maar naar de andere kant getrokken.

We zijn vlak aan Mt Cameroon maar die is verstopt in de wolken. Tijdens het zwemmen vallen er af en toe wat druppels uit de hemel maar we zijn toch al nat, dus maakt het niet uit. Hier ziet het er nochtans erg dreigend uit...

Op de weg terug naar Limbe klaart het erg op. We hebben ook een goed zicht op Sonara, de olieraffinaderij van Kameroen, die helaas in 2019 grotendeels afbrandde.

We zijn onderweg naar de vismarkt in Limbe, waar we willen eten.

Dit is aan het strand van de vismarkt in Limbe. Mount Cameroon houdt zich vooralsnog schuil, maar het heuvellandschap rondom Limbe is sowieso erg imponerend

Op de vismarkt

Onze vissen worden schoongemaakt

Het strand aan de vismarkt ligt vol met houten boten, heel mooi om te zien. Helaas liggen ze in een laag plastic afval...




Het terras op de achtergrond was ons visrestaurant

Ook in de baai drijven kleurige houten boten 



En kijk wie (wat) daar op de achtergrond te voorschijn komt als het tijd is om terug naar Douala te keren...

Hier al wat beter zichtbaar...

En hier vanuit de auto op de terugweg (door de achterruit, vandaar die horizontale streep op de foto): Mt Cameroon!

Tuesday, May 24, 2022

Hoe ver? Een taxi

Ik ben (eindelijk) begonnen met de interviews voor mijn PhD. Ik doe onderzoek naar de huisvestingstrajecten van engelstalige huurders  in Douala (housing trajectories of anglophone tenants in Douala - in het engels klinkt dat toch gemakkelijker): waar hebben ze overal gewoond, waarom kozen ze die plek, wat waren de woonsomstandigheden en waren ze er tevreden mee, dat soort dingen. Erg interessant! Een van de vragen is over hoe ver ze van hun werk en van de winkel wonen. In mijn interview guide had ik een lijntje getrokken om het antwoord op te schrijven, gevolgd door km/min. Zo kon ik gemakkelijk het nummer opschrijven en de eenheid aanduiden - afhankelijk van op welke wijze mensen me zouden vertellen hoe ver het was in afstand, of in tijd. Waar ik niet aan had gedacht, was dat dat vaak uitgedrukt zou worden in kost. Niet in CFA frank, de lokale munteenheid, maar in "taxi's"...

Taxi's zijn hier namelijk in de grote steden hét openbaar vervoermiddel bij uitstek (ok, samen met de motortaxi's). Ze zijn geel en op alle grote wegen overvloedig aanwezig. Je doet met je hand teken dat je een taxi wil, en als ze naast je gestopt zijn, zeg je waar je heen wilt. De taxi beslist dan of hij (de chauffeur is altijd een man) je mee wil nemen. Want behalve als je een "taxi courses" (privétaxi, prijs te onderhandelen en sowieso heel wat duurder) vraagt, zijn taxi's standaard gedeeld. Anderen zitten vaak al in de taxi en er is dus al een richting van een bestemming, dus als jouw bestemming daar niet gedeeltelijk mee overlapt, rijden ze gewoon verder en probeer je de volgende. De standaard prijs van een gedeelde taxi is 250 FCFA (ongeveer 40 eurocent). Die moet je niet bespreken, als je zo in de taxi toegelaten wordt, is dat de prijs. Maar als je dus verder weg woont/werkt, kan dat oplopen tot 2 of zelfs 3 "taxi's", en dat wordt wel op voorhand besproken. 

Trouwens, het aantal plaatsen in een taxi: 3 op de achterbank en 2 in de passagiersstoel :) Dat is bij maximale bezetting, maar het hangt er natuurlijk van af of de chauffeur andere mensen vindt die in jouw richting gaan. 

Een taxi in de buitenwijken van Douala. 


Friday, May 20, 2022

Programma voor het Feest van Nationale Eenheid

Het is vandaag exact 50 jaar geleden dat Kameroen succesvol een referendum hield dat de federale staat (met een franstalige en een engelstalige deelstaat) omvormde in een unitaire staat. Dat wordt gevierd met een officiële feestdag met een défilé. In de (online) krant werd het programma aangekondigd:



Het zegt denk ik iets over het belang van hierarchie in een cultuur als 85% van het programma bestaat uit het beschrijven van het protocol - wie komt eerst en laatst aan en in welke volgorde mag iedereen vertrekken...

Sunday, February 27, 2022

Vochtig warm in Douala

 Op het internet kwam ik deze grafiek tegen: 


Ik moest lachen om de woordkeuze, maar het hielp me ook om te begrijpen waarom ik moeite heb met de warmte hier (behalve het feit dat het hier sowieso erg warm is). Op dit moment is het ongeveer 25% van de tijd benauwend ('oppressive') en 75% miserabel ('miserable'). Gelukkig ben ik zelf niet 75% van de tijd miserabel en kan ik de warmte meestal wel appreciëren (gesteld dat er een ventilator of een airco in de buurt is).


Dat zie je ook terug in de temperatuur - de gemiddelde nachttemperatuur is nooit lager dan 23 graden (in mijn huis eerder 30 graden) en de gemiddelde dagtemperatuur van op dit moment 33 graden voelt volgens de grafiek nu als bijna 40 graden aan. 

Beterschap op komst, zeg je, want in juli-augustus is het wat minder. Maar dat lijkt ook te komen door de regen: 

De gemiddelde hoeveelheid regen in juli en augustus is 300mm of meer - ter vergelijking: de maand met de meeste neerslag in Brussel is december met 54mm.

Afwachten hoe dat gaat zijn...

Link naar de website: https://weatherspark.com/y/61814/Average-Weather-in-Douala-Cameroon-Year-Round. Je kan er ook het klimaat voor andere steden opzoeken, erg interessant vond ik.

On the road: impressies Douala - Buea/Limbe

Vanop afstand (op heldere dagen kan je hem vanuit Douala zien) lijkt Mt Cameroon niet erg hoog, maar het is het hoogste punt van Kameroen en vierde meest prominente (niet hoogste - dan is hij pas 38e) top in Afrika. Hij ligt in de Zuid-West provincie, een van de twee engelstalige provincies in Kameroen. Buea, waar 2 van de 3 partner organisaties waar ik mee samenwerk gebaseerd zijn, ligt tegen de flank van de berg, op zo een 870 meter hoogte. Het zorgt voor enkele graden minder warm, een welkome afwisseling met Douala. Het is een vulkaan waardoor het omliggende gebied ook erg vruchtbaar is.

Mount Cameroon in de verte



Zicht in Buea 

Een van de partnergemeentes van het programma waar ik in werk is Limbe. Dat ligt aan de voet van de vulkaan, aan de zee. Het is een mooi glooiend landschap (later hopelijk meer foto's)!


Zicht op de vulkaan vanuit Tiko, een andere partnergemeente van het programma

Het gebruik van banners, is hier erg 'in'. Hier een banner voor de budgetconsultatiemeeting die de gemeente met ondersteuning van GIZ organiseerde voor de bevolking van de gemeente.