Sunday, May 13, 2012

Misvattingen over Afrika #1

"Leven in Afrika is goedkoop."


Luanda, hoofdstad van Angola, is volgens onderzoek de duurste hoofdstad om als expat te leven. Maar ook Chimoio is niet bepaald voordelig. Enkele prijzen ter vergelijking: de huurprijs van mijn huis: 540 euro per maand, kosten niet inbegrepen; een brief naar België posten: 2,54 euro; 750ml olijfolie: 7 euro; doosje met 16 ferrero rochers: 20 euro; een auto huren vanuit Chimoio (met een kilometerlimiet van 100 km/dag): 140 euro per dag; een vliegtuigticket heen en terug naar Maputo (1100 km): 320 euro; eenvoudige boekenkast (type Expedit van Ikea met 8 onderverdelingen): 280 euro; GPS-toestel: 840 euro (in Europa verkrijgbaar voor een 250 euro); etc.

Natuurlijk zijn het vooral de geïmporteerde goederen die wel erg duur zijn, maar ook lokale producten of dienstverleningen zijn niet zo goedkoop als in Europa gedacht lijkt te worden. Voor een kg tomaten betaal je op de markt 1,40 euro. Openbaar vervoer van Chimoio naar Beira kost 7 euro. Daarvoor zit je, voor 200 km, ongeveer 4,5 uur opeengeprakt in een middelgrote bus, moet je van tijd tot tijd opstaan om andere passagiers die er al voor je uit willen door te laten, en wordt je bagage achteraan met open koffer of bovenop de chapa (=minibus) gepropt. 

Vaak ook is de verhouding prijs/kwaliteit helemaal zoek: zo ben ik al aan mijn 3e blikopener toe, aangezien de twee eerste (en dat waren niet de goedkoopste!) het al na 1 of 2 keer gebruiken begaven. De voorbeelden zijn legio: bestek dat verroest, hotels zonder stromend water maar mét forse prijzen, een serieuze investering in een "no-stick"-pan die helemaal niet no-stick blijkt te zijn, metalen archiefkasten die na een half jaar in duigen liggen, loodgieters en electriciens die er eigenlijk niets vanaf weten.

Verder zijn er nog een heleboel dingen die moeilijk te verkrijgen zijn: boeken (online bestellen en naar Afrika laten leveren is mogelijk, maar niet altijd even betrouwbaar én niet goedkoop), cultuurvoorstellingen, goede kwaliteit kookpotten, nylon kousen, volkorenbloem, leuke hebbedingetjes en gadgets, enzoverder. 

Tot slot (voor jullie denken dat ik hier niet rondkom met mijn salaris): er zijn natuurlijk ook wel dingen die net wél goedkoop zijn. Zo betaal je voor diesel 1,10 euro per liter, betaal ik mijn bewakers nog geen 100 euro per maand voor een full-time job (en dat is dan nog boven het minimumsalaris), en vallen de advocado's tegenwoordig zelfs zomaar van de boom. Mmmm!


3 comments:

  1. Oi! Ugandan wins again. I think you should come back ;)

    ReplyDelete
  2. Nogal herkenbaar ;-) Rwanda ook helemaal niet goedkoop!!! Als je je even laat gaan in de supermarkt in Kigali (wat na weekjes in Butare altijd wel es fijn is) lig je al snel aan meer dan 60 euro!

    ReplyDelete
  3. eerst leren koken dan antikleefpan kopen. johan eens vragen om opleiding te komen geven !!!!!!!!! x

    ReplyDelete