Sunday, October 21, 2012

Mozambikaanse kinderen

Vergelijk de bevolkingspiramide van Mozambique met die van België:



In de bevolkingspiramide van België kan je duidelijk de babyboom-generatie duidelijk onderscheiden, de basis is smaller en de top is lang uitgerekt. Mozambique daarentegen is een typisch voorbeeld van een bevolking in een ontwikkelingsland: een brede basis (de helft van de bevolking is minderjarig), en een smalle top (weinig oude mensen). Voor elke vrouw tussen de 20 en 40 is er een kind tussen de 0 en 5 jaar. Zoveel baby's, dat moet wel een oorverdovend schreiconcert geven, zou je denken, maar niets is minder waar. Het blijft me verbazen hoe rustig - tot het apathische toe - kinderen hier blijven. Is dat ondanks of net vanwege de omstandigheden waarin ze opgroeien?



De capulana als draagdoek - kinderen gaan waar hun moeders gaan

Dat geldt óók als mama aan het werk is

Kleren wassen (de vrouw in de voorgrond heeft een baby'tje op de rug), het veld omploegen, water halen, ... met de baby op de rug gebonden.

Ook op de markt zijn de kinderen er gewoon bij. Daar hangen ze daarentegen niet verplicht op mama's rug, maar kunnen ze ook een beetje rondlopen, met andere kinderen spelen, of op mama's schoot uitrusten.

Als mama geen tijd heeft/werk heeft waar je je baby niet kan meenemen (bv. op het stadsbestuur)/een nieuwe baby heeft/gestorven is/..., dan neemt een van de kinderen de taak over. Die kinderen zijn vaak zelf niet ouder dan een jaar of 8.

Tijdens urenlange ritten in stampvollen chapa's, waar ikzelf me moet beheersen om rustig te blijven, zitten de kinderen er vaak (soms met verschillende tezamen) op mama's schoot opeengepakt, zonder een kik te geven. 

Voor de geluidsaverse persoon die ik ben, is het natuurlijk wel handig dat de kinderen zo braaf zijn. Tegelijkertijd vraag ik me af of het misschien gedeeltelijk de desinteresse van volwassenen om iets te ondernemen verklaart. Als je opgroeit in een omgeving waar je weinig prikkels krijgt - of niet wordt toegestaan/aangemoedigd in te gaan op prikkels - word je dan later ook een meer apathisch persoon?

4 comments:

  1. so many delicious babies to kidnap. I can't believe we still do not have even one between the two of us.

    ReplyDelete
  2. Interessante info,Els,hoe meer de piramide van jullie deze van België zal benaderen,hoe meer problemen er zullen ontstaan!
    Onze bevolking wordt ouder en ouder,heel fijn natuurlijk dat mamie en papie er nog zijn en dat zij hunnne plan nog goed trekken,maar voor velen laat de verzorging te wensen over,jammer!Zorg goed voor jezelf en geniet van het jonge volkje rondom jou!dikke kus tante Chris

    ReplyDelete
  3. Hmmmmmm...
    Dus volgens jou geldt: minder prikkels, meer rust.
    MAN...had je DAT niet eens eerder kunnen melden?!?
    Ik ben er bij deze van overtuigd dat onze kinderen volledig overprikkeld zijn en véél te hard werden aangemoedigd om vooral op ELKE prikkel in te gaan.
    Wat mij betreft mogen die van ons een beetje meer Afrika-gehalte krijgen.....HEEL wat meer!!!!

    ReplyDelete
  4. ja ,Els daar ben ik allang van overtuigd! Sommige kinderen in onze Westerse wereld kunnen die prikkels al lang niet meer aan! Maar spijtig genoeg zien hun volwassen begeleiders dat niet! En wordt er dan maar naar medicatie gegrepen of moet er zonodig, op hun gedrag, een naam worden opgeplakt . Triest!

    ReplyDelete