Sunday, September 29, 2013

Bairro Soalpo

Bij het binnenrijden van Chimoio zie je aan de linkerkant een groot fabrieksgebouw. Ernaast een winkelcentrum, en even verderop een zwembad. Brede lanen, afgelijnd met bomen. En helemaal achterin, de tourada, de arena voor stierengevechten. Dit alles: leegstaand, vervallen. De fabriek was vroeger een textielfabriek, maar moest door de concurrentie van de calamidades (de "gratis" kledij uit het westen) de deuren sluiten. En luidde daarmee het verval in van de hele wijk. 

Het (dak van het) winkelcentrum

Het fabrieksgebouw - je kan een idee krijgen van de grootte ervan door op de luchtfoto het fabrieksgebouw te vergelijken met de stipjes erachter of ernaast - dat zijn huisjes en/of winkelstalletjes


Ironisch? De grootste tweedehandse-klerenmarkt in Chimoio ligt vlak achter de fabriek. Het is er altijd een vrolijke drukte.

Een spelletje voetbal op het veld voor de fabriek. Trouwens "Textáfrica Chimoio" is wél nog erg levend als voetbalploeg in de Mozambikaanse eerste klasse

Tweedehandse schoenen, vaak nog doornat van de grondige schoonmaak die ze krijgen. De schoenen die ik er kocht hadden (oeps!) twee rechter-, maar geen linkerzool.



Het zwembad zou volgens de bewaker binnenkort gerenoveerd worden.

De stierenvechtersarena kreeg een basketbalveld, en wordt (zoals op de foto) ook gebruikt voor capoeira-lessen



Niet alles is leeg en vervallen. Achter de fabriek ligt de arbeiderswijk, die bruist van het leven, en erlangs de kalmere, statige,"gegoede" wijk - vol met majestueuze koloniale gebouwen, vandaag de dag bewoond door rijke Mozambikanen, Zimbabweanen of Zuidafrikanen.

Mooie detaillering (de decoratie rond de ramen, de zuilen, de krul in het muurtje langs de treden)


Leuk toch als je zo een raampje kan ontwerpen? (gelukkig moet er geen glas in - dan wordt het al wat ingewikkelder). Rechts enkele kindjes van een familie die op een van de leegstaande percelen hun intrek hebben genomen.

5 comments:

  1. Zo kleurrijk en prachtig licht.....mooi om te zien Els,dat missen wij hier wel hoor,hou je nog goed en dikke kussen vanuit een nazomerend Belgie xxxxx

    ReplyDelete
  2. Whaaaaaw!!!! TOPfoto's!!!!

    ReplyDelete
  3. Mooie foto's en prachtige, duidelijke omschrijvingen!

    ReplyDelete
  4. mooie foto's! het gaat je goed , dat is fijn! groetjes hanne

    ReplyDelete