Tuesday, November 5, 2013

Campagne

Het is onrustig in Mozambique. Al sinds april vinden er met intervallen schermutselingen plaats tussen Renamo (de oppositiepartij maar ook tegenpartij van huidige regeringspartij Frelimo tijdens de burgeroorlog) en het leger. Op 21 oktober werd dan het kamp waar Renamo-leider Dhlakama zich had teruggetrokken (dicht bij Gorongosa), door regeringstroepen ingenomen. Dezelfde dag nog verklaarde Renamo dat dit voor hen het einde van het in 1992 op het einde van de burgeroorlog getekende vredesakkoord betekende. 

De verhoogde spanningen komen gedeeltelijk door de aankomende lokale verkiezingen, en de nationale en presidentsverkiezingen van volgend jaar. Op 20 november stemmen de inwoners van 53 gemeenten (43 al bestaande en 10 nieuwe - kleinere stadjes waar er voor de eerste keer verkiezingen zullen zijn), of ongeveer 1/3 van de totale bevolking van Mozambique, voor nieuwe burgemeesters en gemeenteraden. Sommigen vragen zich af of de verkiezingen wel zullen doorgaan, want Renamo boycot de verkiezingen en heeft zich niet geregistreerd. Daardoor zijn er in de meeste steden slechts kandidaten van 2 partijen: huidige regeringspartij Frelimo (momenteel in 41 van de 43 gemeenten aan de macht) en opkomende oppositiepartij MDM (met op dit moment burgemeesters in Beira en Quelimane, 2 van de grotere steden in centraal en noordelijk Mozambique).

Verkiezingen of niet, vannacht om 12u is de 13-dagen durende campagne officieel van start gegaan. Deze morgen ziet Chimoio er helemaal anders uit: volgeplakt met foto's van de Frelimo-kandidaat (de huidige burgemeester is kandidaat voor nog een mandaat van 5 jaar), Frelimo-logo's en af en toe ook een MDM-logo en foto van de MDM-kandidaat:




1 comment: