Sunday, October 12, 2014

Campagne

Woensdag zijn het verkiezingen. Net als vorig jaar zijn de straten vol met posters, lopen veel mensen rond met vlag/pet/t-shirt/capulana/of nog wat anders van hun favoriete partij, en is het in de gemeentebesturen veel minder druk dan gewoonlijk. 

Maar anders dan vorig jaar zijn het overal verkiezingen (tegen enkel in de gemeentes - waar ongeveer 30% van de bevolking woont - vorig jaar), duurt de campagne 45 dagen (tegen 15 vorig jaar), en worden ze deze keer niet geboycot door Renamo. Dat betekent dat - hoewel er nog meer zijn - er voornamelijk drie partijen in de belangstelling staan: huidige regeringspartij Frelimo, jarenlange oppositiepartij Renamo en de nieuwe maar in de afgelopen gemeenteverkiezingen behoorlijk succesvolle partij MDM. Hun presidentskandidaten - Felipe Nyusi voor Frelimo, Afonso Dhlakama voor Renamo en Daviz Simango voor MDM - toerden de afgelopen weken door het hele land om stemmen te ronselen. Maar behalve de president worden ook de afgevaardigden voor het nationale en de provinciale parlementen gekozen, via de partijstem. In een land waar nog steeds bijna de helft van de bevolking niet kan lezen of schrijven is het belangrijk dat de kiezers het symbool van hun partij herkennen.

In het begin van de campagne zag je veel auto's met hun nummerplaat verborgen achter een Frelimo-plakkaat; een manier om het moeilijker te maken om te achterhalen of de auto niet onrechtmatig voor de campagne wordt ingezet: overheidsauto's bijvoorbeeld mogen niet voor campagnedoeleinden gebruikt worden, een praktijk die wel vaker tóch wordt toegepast. Mede nadat een auto met verborgen nummerplaat werd gebruikt voor een overval op een winkel, werd er opgeroepen om de nummerplaat niet af te dekken.

Met de auto en een luidspreker op campagne


De campagne verliep gelukkig grotendeels zonder incidenten, in het algemeen werd het campagnemateriaal van de andere partij gerespecteerd. Hier Frelimo en MDM "broederlijk" langs elkaar.

Je kon van de drie grote partijen overal wel verkiezingsreclame vinden, maar er was duidelijk een overwicht van één partij in de hoeveelheid materiaal...



Ook optochten waarin gezongen en gescandeerd wordt, zijn alledaags.
 
Op de markt. Een man vraagt me voor wie ik zou stemmen als ik dat zou mogen. Als ik antwoord dat ik neutraal ben, deelt hij me mee dat als het van hem zou afhangen "de man met het brilletje" best de verkiezingen zou winnen - Dhlakama dus. 

Afwachten wat het woensdag zal geven...

2 comments:

  1. Looks like last time ;). Let's see what will happen on Wednesday... Beijo

    ReplyDelete
  2. dat de beste mogen winnen..........je kan wel niet naast de affiches kijken,,zoveel ............geniet van dat lekker warme weertje...hou je goed Els, dikke kus van ons xxx

    ReplyDelete