Sunday, October 19, 2014

Mercado Feira: In de markt

(Ok, "in" de markt is misschien een beetje raar, maar in dit geval vond ik hetzelfde voor "op" de markt.)


Op het satellietbeeld boven zie je goed de plaats waar de verkopers "buiten" (zie vorige post) zich bevinden. Deze post gaat over het dicht op elkaar staande allegaartje aan gebouwen in het midden van de foto. Aan de rechterkant zie je enkele grotere gebouwen, dat zijn de markthallen, gebouwd door het gemeentebestuur. Ze zijn specifiek voor één ding bedoeld, bijvoorbeeld groenten, of vis - al dan niet gedroogd, verfbenodigdheden of gereedschappen. De verkopers hebben hun plek, maar de koopwaren moeten elke dag weer uitgestald en opgeborgen worden, meestal in een magazijn. 

Een van de markthallen, waar je schroeven en deurklinken en meters en zagen allerhande gereedschappen kan kopen.

 
Het winkeltje van deze jongen is in de gang waar CD's en DVD's verkocht worden. Iedereen probeert klanten te lokken door zo luid mogelijk hún muziek/tv-show/film af te spelen. Als je naar de luidsprekers kijkt, kan je je inbeelden wat voor oorverdovende kakafonie het daar dus is - in mijn geval werkt het contraproductief, want ik wil er liefst zo snel mogelijk weg; maar blijkbaar denkt niet iedereen zo over...

De rest van de markt bestaat uit rijen winkeltjes, met ertussenin slechts plaats voor voetgangers. Ook hier vind je items van dezelfde soort enigszins dicht bij elkaar, maar niet erg bindend. Capulana's bijvoorbeeld zijn er een beetje overal verspreid; en een heleboel winkeltjes verkopen een mix van verschillende spullen: electriciteitskabels en huishoudspullen; auto-onderdelen en kleding; etc.

In de "Made in China"-klerenafdeling


Zicht naar binnen in een van de klerenwinkeltjes

Erg populair: om naar de kerk te gaan, voor een feest, etc.

Soms zijn zo goed als alle waren in plastiek gehuld. Tegen het stof? Om te tonen dat het originele en geen tweedehandskledij is?


Kon natuurlijk niet ontbreken: capulana's - dit keer van de religieuze soort

Winkeltje

Ook vaak: winkeltjes waar je niet binnen gaat (want hélemaal vol met spullen), je kijkt vanop afstand en vraagt dan aan de verkoper om het een of ander te "apreciëren" (apreciar in portugees = bekijken)

Andere redenen waarom je niet binnen kan: er liggen staaapels tweedehandsschoenen, de (nog) niet schoongemaakte exemplaren

Waar er ook maar een beetje plaats is, wordt er een handeltje opgezet

Liefst natuurlijk in de buurt van waar de spullen ook in de 'echte' winkeltjes worden verkocht.

Op een bepaald punt is er in het midden tussen alle gebouwtjes een grote open plaats. Ik ben niet zeker wat juist de bedoeling was van wie het zo bedacht heeft, maar zo een centrale plaats kan natuurlijk niet onbenut blijven:

Ideale plaats voor warme dekens (met wilde-dieren motief wraaawr)

Plastieken tobbes en tinnen borden

In elkaar getimmerde winkeltjes met "allerhande"

Achterin de markt zijn er sporadisch nog wel wat winkeltjes, maar vind je vooral de kleine restaurantjes met goedkoop eten en drinken:

De 'keuken' - hier wordt er gekookt

2 comments:

  1. waauw.....wel heel kleurrijk allemaal....dappere marktkramers.....voor mij zouden die luide boxen ook contraproductief werken....maar ik hou er wel van op die markten af te schuimen...zo ne keer !!!
    dikke kus van ons xxx

    ReplyDelete
  2. Die kleedjes.....
    Onze dames gaan daar hun ogen op uitkijken!
    Alles wat een beetje prinses-allures heeft, draagt Lienes eindeloze bewondering weg....

    En ohwwwww...... hoe "cute" KAN het zijn.... je kindje in zulk een knollige draagdoek!!!!
    SCHAT-TIG!!!!!
    Heerlijk blogbericht weer!

    ReplyDelete