Wednesday, October 15, 2014

Mercado Feira: Buiten

De "markt": in België kennen we het als een verzameling verplaatsbare constructies die op bepaalde dagen ergens op een openbare plek worden opgezet en enkele uren later weer verdwenen is. In Mozambique is het eerder een permanente, hoewel steeds veranderende plek met vaste constructies als kleine winkeltjes en markthallen. De totale markt echter strekt zich ook daarbuiten uit. Na de 1 mei-stoet gingen Vanessa en ik  langs Mercado Feira, de markt die langs het spoor ligt. Vanessa trok vele prachtige foto's:

Dit is nog voor we het spoor hebben overgestoken: ambulante verkopers van ondergoed die zelf als model dienen =)


Ook hier wandelen we nog langs de uitvalsweg: verkopers hopen de aandacht te trekken van iedereen die passeert, niet enkel diegenen die naar de markt gaan...

Zicht op de markt van aan de openbare weg. De verkopers weten wanneer de trein gaat langskomen (een keer of twee per dag), dus zijn niet ongerust om ook op het spoor te zitten. Deze kant van het spoor dient als afvalverzamelpunt.

In de zon is het érg warm, dus zetten de verkopers parasollen - of paraplu's - op om gezamelijk onder verkoeling te vinden. Merk ook de eigenaardige manier van broeken etaleren op: blijkbaar verkoopt dat beter?

De verkopers "in de openlucht" zijn erg mobiel. Ze kunnen elk moment opstaan en vertrekken. De meesten zijn gespecialiseerd in een bepaald (soort) product: deze meneer verkoopt limonade in poedervorm.

Dit is zeep voor handwas

Toiletartikelen. Tussen alle kraampjes door lopen er ook verkopers van plastic zakken - vaak kleine jongetjes: de grotere blauwe zakken kosten 5 Mts (15 cent), maar zijn steviger dan de kleine zwarte zakjes die je aan de kraampjes krijgt. Om hun aandacht te krijgen, roep je luid: "Psssst. Plástico!" (Iemand's aandacht trekken met "pssst" is hier volledig aanvaardbaar en niet onbeleefd)

De metalen palen op de achtergrond duiden de grenzen van de markt aan, normaalgezien mag aan deze kant ervan niemand verkopen - oepsie... Af en toe wordt iedereen weer eens weggejaagd, maar gradueel komen de verkopers steeds weer terug. 

Tweedehandsartikelen in alle vormen en maten, gewoon uitgespreid op de stoffige grond en met stenen vastgelegd zodat ze niet kunnen gaan vliegen

Deze jongens verrichten wonderen met tweedehandsschoenen: ze poetsen ze zodanig op dat ze weer als nieuw lijken.

Schattige kinderschoentjes op een rieten mat

De jongen op de voorgrond verkoopt in zijn emmer een soort oliebollen - vullend én goedkoop

Voor wie een nóg stevigere zak wil (handig om te reizen, in de chapa bijvoorbeeld) heeft hier keuze uit verschillende wereldsteden, fancy patronen, wilde dieren of een "love yourself" tas.

Jerrycans - handig voor 1001 verschillende dingen. Ik ben niet zeker of deze leeg of vol zijn.

Natuurlijk niet te vergeten: capulana-verkopers. Doch op deze locatie vaak enkel de goedkopere  (plastiekerige) versie. De meer geometrische patronen aan de rechterkant zijn de typisch mozambikaanse capulana's, lokaal gefabriceerd.

Even verderop: stalletjes met basis voedselartikelen en frigoboxen met drank.

3 comments:

  1. Oh Els,
    WAT een heerlijk postje weer!
    Ik heb eindeloos genoten van alle foto's en de bijhorende uitleg. Grote ogen bij de als nieuw lijkende schoenen, de grappig uitgestalde broeken, de mensen op het spoor en vooral de orde in de chaos....
    Het blijft toch een heel andere wereld....net nu ik dacht dat ik wel ongeveer een beeld had....
    Echt mooi gedaan!!!

    Oh....en....MOEST je er ooit nog eens passeren.
    Ik vind die hilarische "love yourself"-tassen een ideaal cadeau voor enkele mensen rond me heen...
    Moest je plaats hebben in je bagage terug: ik ben kandidaat! ;)
    HEERLIJK!!!

    ReplyDelete
  2. inderdaad leuke foto's,jammer dat het zo ver is ...I love markten...dikke kus xxx

    ReplyDelete
  3. dat moet niet gemakkelijk geweest zijn voor jou want je kan niet meer te veel kopen als je van plan bent terug te komen!! wat gaan we deze mooie foto's missen!! geniet nog van je laatste maanden!!

    ReplyDelete