Wednesday, December 3, 2014

Robben Island

Ook Robben Island ontsnapt niet aan het massatoerisme in Kaapstad - en al zeker niet omdat onze tour zowel op maandag als op dinsdag gecanceled werd wegens het weer: bij te veel wind of regen vaart de ferry niet uit. Derde keer, goede keer, en op woensdag werden we voor het wachten beloond met een gedenkwaardige trip naar het eiland.

Sommige mensen moeten ook altijd een beetje speciaal doen =)

Robben Island is een klein eilandje van ongeveer 5 km² voor de kust van Kaapstad, vooral gekend als "maximum security prison" voor politieke gevangenen tussen 1961 en 1991. Daarvoor diende het onder andere als een afzonderingsgebied voor melaatsen. Vandaag de dag is het een museum en erfgoedsite, maar er wonen ook nog steeds mensen, vooral personeel.

De rondleiding door de gevangenis wordt gegeven door een ex-gevangene, wat het erg persoonlijk en indrukwekkend maakt. Hij sprak over hoe moeilijk het voor hem nog steeds is om te aanvaarden dat de mensen die hem gemarteld hebben vandaag de dag nog steeds vrij rondlopen en rijke ondernemers zijn, terwijl zijn papa zoveel jaar verlamd in een rolstoel heeft geleefd - hij stierf vorig jaar - nadat hij door de geheime diensten werd neergeschoten.


Dit is de cel waar Mandela zoveel jaar zat opgesloten.

Vanop het eiland heb je een mooi zicht op Kaapstad en de Tafelberg:



2 comments: