Sunday, July 17, 2016

Urban Strategies and Planning 2016

Net als bij Action Planning nemen we ook bij de 10-weken durende specialisatieperiode van ons Masterprogramma in Urban Management and Development de studenten mee de stad in. Onze specialisatie heet 'Urban Strategies and Planning', en daarin werken we - net als bij Action Planning trouwens - in Rotterdam Zuid, meerbepaald in Feijenoord (de wijk, niet de voetbalclub). Met deze wijk als case study nemen we de 15 studenten die voor deze specialisatie gekozen hebben mee in de verschillende stappen van strategische planning: analyse, visioning (een visie creëren), acties voorstellen, prioriteiten stellen, en uiteindelijk de gekozen acties gedetailleerd uitwerken. Dat alles gebeurt in overleg met de stakeholders, mensen die betrokken zijn in de werking van de buurt - dus niet alleen de bewoners, maar ook organisaties die er actief zijn, winkels, het stadsbestuur, afgevaardigden van het openbaar vervoer, etc. 

In januari, aan het begin van de specialisatie, organiseren we een stadswandeling, verzorgd door de "Stadsambassadeurs". Zij nemen ons mee langs door verschillende wijken in Rotterdam Zuid en geven daarbij allerlei informatie, vooral over de gebouwde ruimte.

Voor januari valt het weer nog best mee...

... In het begin toch. Deze dreigende bui (coole wolken!) hangt even later jammer genoeg boven ons - gelukkig waren we uitgerust met regenkleren en paraplu's.

Als je kan kiezen tussen de trap af of de schuifaf af, is de keuze snel gemaakt, toch? Daar houden we dan wel een natte broek aan over.

Midden in de specialisatie nemen we afscheid van Aline. Ze deed 6 maanden training bij ons en heeft ons erg veel geholpen - bedankt daarvoor Aline!

We staan verder stil bij de impact die plannen kunnen hebben - gewild of ongewild. Gentrificatie, of het gradueelin een wijk vervangen worden van een bepaalde bevolkingsklasse door een rijkere klasse is daar een voorbeeld van. Hoewel sommige gemeenten (Rotterdam is er daar een van) een actief beleid van gentrificatie hebben in bepaalde wijken, is gentrificatie in het algemeen een ongewild bijproduct van acties om een bepaalde wijk te doen heropleven. Collega's van de ULB doen onderzoek naar gentrificatie in Brussel en nemen ons na een introductieles mee door Brussel om de gevolgen van gentrificatie te bestuderen.

Op de (toen nog?) autovrije Anspachlaan

Bijna op bezoek bij Frederik en Bea (ik ging later ook echt even langs :)

Wie bekijkt wie?

Nog even sightseeing op de Grote Markt alvorens terug te keren

Om een goed begrip te krijgen van welke problemen en mogelijkheden er in de wijk zijn, organiseren we op verschillende momenten consultaties met de stakeholders: aan het begin van het proces, bij het selecteren en prioritiseren van de acties, en op het einde. De studenten komen met interessante en leuke ideëen, zoals het interactief belichten van de oever van de Nieuwe Maas om de wijk meer in de spotlights te brengen; stadslandbouwprojecten, op het land én op het water; een mobiele kiosk om wijkinfo beter te verspreiden; een buurtcafé en talentenwinkel; etc.


Vanonder rechts: voor degenen die niet naar de consultaties in het buurtcentrum konden komen, gingen wij naar hen om ook hun mening te horen - consultatie in het ouderentehuis in de buurt.

1 comment:

  1. Erg interessant!
    Lang gelezen en rondgekeken.
    Ook via het linkje....
    Stel jij dat ook op of is dat net het werk van de studenten?
    Nog niet alles gelezen dus ik ga zeker nog eens kijken! LIEFS!

    ReplyDelete