Sunday, February 19, 2017

FUN-P in Maputo

Juni 2016

Groepsfoto

Het wás fun, maar ook best wel stresserend. In plaats van een "gewoon" afsluitend event in Maputo (zoals we in het projectvoorstel hadden geschreven), hadden we het lumineuze idee om dat in de vorm van een conferentie van onderzoekers te doen, genaamd "Fórum Urbano Nacional de Pesquisa" (Nationaal stedelijk onderzoeksforum) oftewel FUN-P. Dat zou vlak voor het door donors geplande "Fórum Urbano Nacional" plaatsvinden, maar die moesten dat helaas uitstellen. Aangezien wij aan onze deadlines van het onderzoeksfonds vastzaten, hielden we ons event wel op de geplande data.

(Klik hieronder om verder te lezen)


We hielden twee maanden voordien een call for abstracts - een uitnodiging voor onderzoekers om een korte samenvatting van een artikel te schrijven - in recordtempo (normaal heb je minstens een maand de tijd om je abstract in te dienen; bij ons was dat een week), maar kregen nog steeds meer dan 50 geïnteresseerden. We konden uiteindelijk 18 onderzoekers uitnodigen, veel van hen uit Afrika: uit Mozambique natuurlijk, maar ook uit Zimbabwe, Zambia, Oeganda en Nigeria.

Toen ik na mijn vakantie in Beira en Chimoio op zondagavond begin juni in Maputo aankwam, hadden collega's Carolina en Aline al een heleboel voorbereid, maar er was ook nog heel wat te doen - en op woensdag zou de conferentie beginnen... We renden als gekken rond en kregen het zowaar min of meer allemaal geregeld, al was veel daarvan op het allerlaatste moment. Zo onderhandelde ik bijvoorbeeld dinsdagnamiddag nog voor de vertaling naar het Engels voor de deelnemers aan het forum die geen Portugees spraken. Hun prijs was boven ons budget, maar om 19u30 kreeg ik via sms dan toch de bevestiging dat zowel de (onderhandelde) prijs ok was én hij mensen had gevonden die de volgende dag beschikbaar waren. Pfieuw...

We hielden de conferentie in de universiteit Eduardo Mondlane en kregen hulp van de collega's daar. Helaas overleed een van hun collega's enkele dagen voor de FUN-P en was de begrafenis op de eerste dag van het event, waardoor de opkomst van zowel de professoren als de studenten die dag minder was. Tot overmaat van ramp miste Alex zijn aansluitende vlucht - hij zou normaalgezien op woensdagochtend landen, maar had een volle dag vertraging en kon ons dus pas op de tweede dag vervoegen - voor zowel morele, inhoudelijke als logistieke steun hadden we nochtans op hem gerekend... Carolina werd ook nog ziek, maar gelukkig pas nadat ze als coördinator in Mozambique het forum geopend had. Tijdens het forum hadden we dan wel weer de hulp van mijn vroegere collega's van GIZ; zij lazen de ingediende papers door, modereerden een aantal sessies en trokken foto's.

Carolina tijdens de opening, samen met het hoofd van de faculteit architectuur en ruimtelijke planning

Ik modereerde de eerste sessie. Twee van mijn sprekers waren nog nooit in Maputo geweest en reden hopeloos verloren zodat we zonder hen moesten beginnen; gelukkig waren ze wel op tijd voor hun eigen presentatie. Paul Jenkins en Anna Mazzolini hielden een interessante presentatie over respectievelijk verstedelijking in Afrika en 'omgekeerde' planning in Maputo.

Vroegere collega Gonzalo als moderator van het volgende panel, met sprekers uit Mozambique, Portugal en Spanje

Het laatste panel van de eerste dag bestond uit presentatoren die geen Portugees spraken, zij deden het in het Engels.

De tweede dag begonnen we 's ochtends met een interne sessie, enkel voor de presentatoren. Het idee was om met hen over de onderzoeksresultaten te discussiëren, iets wat met een grotere groep moeilijker is.


Er werd veel gedisscussieerd :)

In de namiddag gingen we dan verder met het openbare gedeelte van de FUN-P.

Een volledige Mozambikaans panel

Sprekers uit Mozambique en UK

Dit is het panel waarin we onze resultaten presenteerden, met Alex als moderator, collega Ogenis aan het presenteren en Amurane van Unilúrio (de universiteit van Nampula)

Het documentatie-team van GIZ

Heel erg bedankt aan iedereen die deze FUN-P mogelijk maakte. Het was een erg leerrijke en interessante ervaring.

No comments:

Post a Comment