Monday, April 6, 2020

Policy uptake Somaliland

Februari 2020

Er werd natuurlijk ook gewerkt in Somaliland. In Hargeysa deden we dat in het Red Sea Cultural Centre, die ons superhartelijk en met alles op en top georganiseerd ontvingen. Jammer dat sommige deelnemers van de workshop het lieten afweten vanwege de politieke situatie in Somalia/Somaliland, maar we hadden alsnog een behoorlijk aantal mensen:

De deelnemers in Hargeysa. De derde van rechts op de voorste rij is Jama, de bezieler van het Red Sea Cultural Centre. Impressionant om te zien hoe hij samen met de medewerkers zoveel verschillende dingen organiseert en mensen samenbrengt. 

Een vertegenwoordiger van het ministerie opent de workshop maar kan helaas niet blijven. Er was nog net de tijd om een paar kritische vragen te stellen maar toen moest hij er alweer vandoor. 

De workshop was vooral om te kijken hoe onze bevindingen nu omgezet kunnen worden in concrete acties om het beleid te veranderen

We hadden de workshop wel voorbereid, maar het loopt toch altijd anders dan gedacht, dus na het einde van de workshop moesten we dan weer voor de volgende dag voorbereiden. Gelukkig hadden we een groot team en konden we het werk verdelen. 

Het is vooral veel met de mensen discussiëren en naar hun voorstellen luisteren en die dan naast de onderzoeksbevindingen te leggen. Natuurlijk gaat het niet alleen om wat er gedaan kan worden, maar ook wie dat dan zou moeten doen, hoe en samen met wie. We deden ook een sessie waarbij we kritisch naar het onderzoeksproces zelf keken en daarbij analiseerden hoe dat voor een volgend project beter zou kunnen gedaan worden. 

Presentatie van de voorstellen door de deelnemers

Discussiesessies

Collega Dorcas en ik deden ook nog een presentatie voor een groep geïnteresseerde wetenschappers over hoe we specifiek de household survey (waarbij we verspreid over 4 steden meer dan 7000 huishoudens bevroegen) organiseerden

In Berbera deden we een vergelijkbaar programma, maar daar was de tijdsdruk iets groter. We kwamen met enige vertraging aan dus was de ochtendsessie grotendeels voorbij eer we konden beginnen, maar we presenteerden wel onze bevindingen. Na het middaggebed en bijbehorende pauze deden we nog een discussiesessie over de bevindingen en hoe ze in Berbera nuttig zouden kunnen zijn.

Jama tijdens de presentatie

Colin, die meer dan wie ook het project in goede banen leidde. Het was zo fijn om met hem samen te werken en ik heb echt zoveel van hem geleerd.  

De volgende ochtend deden we groepswerk, om in verschillende thema's met specifieke voorstellen te komen. 

Sommigen spraken liever in het Somali, maar er waren gelukkig steeds mensen die het voor de niet-Somali-sprekers konden vertalen 



Presentatie door een van de deelnemers

Het organiserend team, met mensen uit Uganda, Somaliland, Tanzania, Kenya, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en België

No comments:

Post a Comment