Wednesday, August 19, 2009

Multi-stakeholder meeting

Zowat een maand geleden organiseerde KIEMP een multi-stakeholder meeting. Alle partijen betrokken bij het project werden daarbij uitgenodigd: mensen uit de wijken waar we werken, community leaders, opinion leaders, afgevaardigden van de CBOs (Community Based Organisations), leiders van de verschillende levels (parish, division, district, mensen van de overheid, van de ministeries, bilaterale en multilaterale partners, NGOs, gelijkaardige projecten, de private sector, en de media. In totaal verspreidden we iets meer dan 200 uitnodigingen. En dan was het afwachten of de mensen ook daadwerkelijk kwamen opdagen.

Het werd een groot succes. Niet minder dan 180 mensen kwamen opdagen. Aan hen gaven we in de voormiddag een uiteenzetting over wat het project tot zover al gerealiseerd had, waarbij de Project Manager een introductie gaf en de hardware kant van het project uitlegde, de Community Health Specialist vervolgens de software, en een van de Focal Persons meer duidelijkheid bracht over hun taak van ‘advocacy en mobilization’ (het promoten van het project en zorgen dat de mensen erbij betrokken zijn). We lieten ook de verschillende consultants die voor het project werken aan het woord: de consultants voor advocacy, legal advice and support to social mobilization; behavioural change; solid waste management study; en housing study. We sloten de voormiddag af met een discussiemoment. Helaas was de tijd beperkt, maar we kregen enkele nuttige commentaren.

Na de lunch stonden er presentaties van partnerprojecten op het programma. We lieten Kampala Institutional and Infrastructure Development Programme aan het woord, een programma gefinancierd door de World Bank dat ook vanuit KCC werkt; gevogld door Sustainable Neighbourhoods in Focus, een onderzoeksproject dat gedeeltelijk via KCC werkt en ook werkzaam is in een van de wijken waar KIEMP actief is; het PrePaid water project van National Water & Sewerage Company (NWSC), een techniek die we gaan overnemen voor de water stand posts in ons project; en tenslotte de Kampala City Development Strategies, een UN-project dat een structuurplan (in de brede zin van het woord) voor Kampala opstelde, waarbinnen idealiter alle beslissingen voor de toekomst van de stad genomen worden. Ook afgevaardigden van de private sector kreeg enkele minuten tijd voor een uiteenzetting. Een algemene discussie sloot de dag af.

De meeting werd voorgezeten door de KCC Deputy Town Clerk, die dat ongelooflijk goed deed. Hij zorgde dat alles in goede banen verliep. En hoewel we meer dan 1,5 uur vertraging opliepen ten opzichte van het programma en uiteindelijk pas om half 6 afsloten met een speech van de deputy mayor, was het overgrote deel van de mensen blijven zitten. Of dat lag aan het feit dat ze nog iets ‘verwachtten’ (onder de vorm van een ‘transportvergoeding’), of omdat het zó een interessante bijeenkomst was, valt helaas moeilijk uit te maken...



De Town Clerk opende de meeting



Aanwezigen luisteren aandachtig naar wat er gezegd wordt



De Deputy Town Clerk als facilitator van de meeting introduceert de Housing Consultants



Een panel beantwoordt vragen van het publiek

No comments:

Post a Comment