Monday, February 4, 2013

Overstromingen

Het is regenseizoen, dus is hevige regen niet ongewoon, maar de intensiteit verschilt van jaar tot jaar. Vorig jaar werden we grotendeels gespaard (wat nefast was voor de oogst), maar het zuiden van Mozambique en ook noordelijkere gebieden, in Zambézia, kennen momenteel de zwaarste overstromingen sinds de rampzalige gebeurtenissen van 2000. En hoewel er duidelijk lessen zijn geleerd uit 2000 - het waarschuwingssysteem werkt en de hulpverlening verloopt beter gecoördineerd - kon er niet voorkomen worden dat grote delen onder water staan, tienduizenden mensen verplicht werden tijdelijk naar veiligere gebieden te verhuizen, en tientallen mensen zijn omgekomen.  

Hier in en rond Chimoio hadden we vooral de tweede week van januari een zondvloed, sindsdien dreigt het wel van tijd tot tijd, maar veel regen is er niet meer gevallen. Maar zelfs hier zijn de verschillen in waterniveau opmerkelijk:

Rio Pungue, boven september 2011; onder zelfde locatie, januari 2013

Chicamba Dam, links 15 december; rechts 19 januari. Ja, dat schiereilandje op de voorgrond is helemaal onder water verdwenen.

Lake Chicamba, zelfde data. Het gemakkelijkst voor de vergelijking is het grote rotsblok rechtsonder. Volgens deze website heeft het meer een oppervlakte van  tot wel 160 km², dus het totale watervolume opdat het meer een meter zou stijgen, is gigantisch.

2 comments:

  1. IM-PO-NE-REND!!!!
    Weer heel mooi gedaan, met die vergelijkende foto's!!!

    ReplyDelete
  2. Ja,wadde! een serieus verschil ! eigenlijk toch wel akkelig en water heeft een enorme kracht dat hou je niet tegen. hou je droog, groetjes

    ReplyDelete