Sunday, February 10, 2013

Reorganisatie bij urbanisatie

We besloten om op zaterdag te komen - om de andere gemeentelijke ambtenaren niet te storen tijdens hun werk, maar ook opdat we in alle rust konden werken, zonder de aanwezigheid van de andere ambtenaren of van burgers die een aanvraag komen indienen - om het materiële kadaster in Gorongosa te herorganizeren.

We begonnen met 2 rekken van plaats te veranderen: het open rek zetten we in een hoek ver verwijderd van grijpgrage handen die er niets te zoeken hebben. Dit rek gebruikten we om al het "veldmateriaal" weg te zetten: meetlinten, de total station met statief, kaarten, verf en verfborstels, etc. Tezelfdertijd gooiden we ook alle papier en materiaal dat we niet meer nodig hadden (wel 13 lege toner cartridges!) weg.

Het rek indelen

Het resultaat

De volgende stap was om alle documenten van het kadaster te organizeren. We ordenden ze per wijk (eerste criterium) en of de heffingen (op land, op de bouwvergunning,...) al dan niet betaald waren (tweede criterium). Als dat wel het geval was, kon het document gearchiveerd worden; anders moet het bereikbaar zijn om te actualizeren wanneer de burger komt betalen. 

Organisatie van de documenten

Arlindo (de verantwoordelijke) bij de geherorganizeerde documenten - rechts de kast die we van plaats veranderden

Nu kunnen we beginnen nadenken hoe we de organisatie nog verder verbeteren (alfabetische organisatie? of per plot?) en aanvangen met de digitalisatie van de gearchiveerde documenten.

3 comments:

  1. Very impressive and so rewarding. Jabaalaa nnyo.

    ReplyDelete
  2. Hoi Els, mooie klus daar op kantoor, dat zal straks weer veel prettiger werken. Ik lees je blogs altijd met plezier; mooie verhalen in een niet altijd even gemakkelijke context.
    Ik ben de laatste tijd o.a. bezig met voedselzekerheid vraagstukken. Daarbij komen landeigendomsrechten voor vrouwen veelvuldig aan de orde. Het gaat hier dus over landbouwgrond en niet zozeer over urbane en residentieële plots. Verschillen tussen landen in SSA zijn erg groot. Heb jij misschien zicht op de wijze waarop traditioneel eigendomsrecht en 'moderne' registratie van landbouwgrond titels voor vrouwen in jouw omgeving uitpakken?

    Veel succes met leven incl. werken en veel groeten,

    Jos Coumans

    ReplyDelete
  3. Je bent me ook ALTIJD net weer voor....
    Dacht ik even fier te vermelden dat we onze keukenkasten netjes volledig uitgemest en geherorganiseerd hadden.... zal ik nu toch maar weer netjes mijn mond houden ;).
    Maar praktisch is het wel ;) ;) ;)
    Dikke zoen en GOED gedaan!!!

    ReplyDelete