Op IHS hebben we geen vakantiestops zoals dat in België normaal is op de universiteit. In de plaats daarvan hebben we wel 30 vakantiedagen die we (in overleg weliswaar) op eender welk moment kunnen opnemen - meer flexibiliteit dus. Natuurlijk is de zomer ook op IHS een ideaal moment voor veel collega's (zeker degenen met kinderen) om vakantie te nemen, ook aangezien het wat betreft het Master Programma dan wat rustiger is - het Master Programma dat we hebben duurt 12 maanden, dus van oktober tot september, maar in juli doen de studenten hun "veldwerk" voor de thesis. Al vele jaren echter loopt erin juli de cursus "Land Management and Informal Settlements Regularization", een korte cursus van 4 weken, afgelopen jaar met 40 deelnemers.
Een van de activiteiten die in deze cursus georganiseerd wordt is een workshop van een dag lang over onderhandelingstechnieken, aan de hand van een scenario dat uitgewerkt werd door collega's van IHS en UN-Habitat. Aangezien in 2015 de collega van IHS die het uitwerkte op vakantie was, werd ik gevraagd om het samen met de persoon van UN-Habitat te organiseren, en ook in 2016 mocht ik dat opnieuw doen. Aan de hand van de ervaringen van 2015 bracht ik veranderingen aan in het scenario, en ik ben er trots op dat de meeste daarvan ook verbeteringen bleken (we speelden het opnieuw tijdens het Master Programma dit jaar in februari, en ook daar brachten we weer meer veranderingen aan; het is dus duidelijk een proces dat nog niet af is).
Het is een leuke opdracht met telkens weer een andere uitkomst, waar we dan aan het einde van de dag over reflecteren - zowel over het resultaat als het proces.
De groep wordt in verschillende groepen "stakeholders" verdeeld, o.a. de overheid, bewoners die een huis bezitten, huurders, handelaars, een groep milieuactivisten, etc.
We laten de groep zichzelf organiseren - deze keer was de overheid een sterke partij met veel macht
Iedereen rond de tafel van de overheid
Werken aan de verschillende voorstellen
Samenzitten om te bekijken wat gemeenschappelijke interesses zijn
De overheid stelt het plan voor, waar de wijkbewoners nog hun veto over kunnen uitspreken (maar dan wordt er niets gedaan)
No comments:
Post a Comment