Sunday, April 16, 2017

Habitat III: Dag 1

Oktober 2016

En dan is het zover: de eerste dag van de 4-daagse conferentie. Ik ben gelukkig al de dag ervoor (en ook nog net op het goede moment) mijn toegangspas gaan ophalen - veel mensen staan er tot 8u voor in de rij, in de hitte en/of regen. Nog steeds is het een chaos om binnen het hermetisch afgezette gebied  van de main venue te geraken: lange rijen om door de veiligheidscontrole te geraken ("inclusive cities" is een van de slogans - het doet er me toch over nadenken: hoe belangrijk is (gepercipieerde) veiligheid en hoeveel openheid willen we ervoor opgeven. Voor mij was dit er toch over.)

Mijn pasje

Veel politie en alles hermetisch afgesloten: zo "bienvenue" voelt het toch niet aan...

Lange wachtrijen bij de registratie

Ik was gelukkig nog wel op tijd voor de eerste sessie (mits enige vrije interpretatie van wie er nu wel of niet VIP was); veel mensen hadden de wachttijden onderschat en kwamen dan ook pas gaandeweg binnendruppelen. De sessie waar ik naartoe ging  (er waren op elk moment van de dag wel een heleboel verschillende sessies gaande) was dadelijk een topper: "Plans of Action for Urban Expansion: Advances, Findings, and Moving to Scale" met Shlomo Angel, een van de voornaamste onderzoekers waarop we ons onderzoek in Mozambique over (ruimtelijke) stedelijke groei baseerden.

Shlomo Angel in het midden, links van de man die aan het woord is

De volgende sessie waar ik aanwezig was, werd georganiseerd door een Nederlandse partner waar IHS banden mee heeft: the European Urban Knowledge Network (EUKN) Netherlands met de sessie "Building Bridges between the EU and the Global Urban Agenda: an Interregional Debate on New Urban Governance". De centrale aangelegenheid van de conferentie is namelijk de adoptie van de "New Urban Agenda", een soort visie op hoe dat we stedelijke ontwikkeling zien gebeuren in de komende 20 jaar, door alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties. Er is echter vorig jaar - toen Nederland voorzitter was van de Europese Unie - ook een Europese Stedelijke Agenda goedgekeurd, en die twee documenten stemmen inhoudelijk niet helemaal overeen. De sessie ging dan ook over hoe dat dit geharmoniseerd kan worden. 


In de namiddag is er een door IHS georganiseerd event. Dat vindt echter plaats in de Habitat III expositie-ruimte, waar iedereen die dat wilde (tegen heel wat geld) een stand kan opzetten. Ook IHS had er een stand. Het probleem: de expositieruimte ligt buiten de omheinde ruimte van het conferentiecentrum, en aangezien de rijen zo lang zijn om naar binnen te gaan (ook, maar minder, bij de expositie), denken mensen toch twee keer na of en wanneer ze op de expositie zijn en wanneer aan het conferentiecentrum. Een beetje jammer.  

De wachtrijen voor de security check aan de expositieruimte. De street vendors zijn op alles voorbereid (niet zoals de bezoekers): ze verkopen zowel paraplu's als panamahoeden en natuurlijk ook water en andere frisdranken

Ook België had een paviljoen, waar ook het project waar ik in werkte in Oeganda tentoongesteld werd

De IHS-stand

Het door IHS georganiseerde event in het Nederlandse paviljoen (de stand van IHS was wat te klein om events te organiseren), waar gelukkig toch heel wat mensen op af kwamen

's Avonds trekken we de stad in om iets te eten. Te voet, aangezien er mede door de grootte van de conferentie zulke verkeersinfarcten ontstaan dat we tijdens de piekuren te voet sneller zijn (maar dus toch een goed half uur onderweg zijn)

Het uitzicht is alweer mooi, al ben ik blij dat we binnen eten en enkel daarna een kijkje buiten nemen (jammer van de live music, die hebben we wel gemist) - op 2900 hoogte is het zelfs ter hoogte van de evenaar 's nachts fris

No comments:

Post a Comment